Baktériumtelep egy fűtésre használt klímában

 A fűtésre használt klímák fertőzési esélye szinte elhanyagolhatóan alacsony, mégis, szerelési hibából adódóan  előfordulnak ritka esetek, mikor a téli időszakban is találunk élő baktérium kultúrát a légkondicionálóban.


Klímatisztítás során, az egyik leggyakrabban tapasztalt szerelési hiba, hogy a beltéri egység kondenzcsövét rossz oldalra kötik, ezért nem csak feleslegesen hosszú lesz a csövezés, de esélyt ad a pangó víz kialakulásának.
A fenti képen látható, a klímából eltávolított felesleges cső szakaszban, december közepén, tehát több mint 3 hónappal a hűtési szezon, azaz az utolsó páralecsapódás után, még több mint egy deci vizet találtam.


A klímában rekedt pangó vizekben elszaporodott baktériumok biofilmet képeznek maguk köré, mely segítségével átvészelhetik a két hűtési szezon közötti időszakot. A biofilm nem csak fertőzési veszélyt jelent. Idővel elzárja a kondenzcső teljes keresztmetszetét és dugulást okozhat. Dugulásnál a csőben felgyülemlett fertőzött víz a ventilátor térbe jut, ahonnan a ventilátor szétfröcsköli a lakásban.

A pangó vízzel fertőzött klímák fertőtlenítése hatástalan, kizárólag  a hiba kijavítása és a  vegyszeres, mechanikai tisztítás ad megoldást.

Klímatisztítás alkalmával kérje ki a szakember véleményét, az esetleges hibalehetőségekről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések