A klíma elektromos bekötése

Split klímák áramigénye


Villásdugó vagy fix bekötés?

A régebbi modelleknél a beltéri egységben gyárilag volt egy villásdugó 1-1,5 m kábellel, az újabb típusok viszont már a kültéri egységbe kérik a betápot egy fix bekötési ponttal. Az elmúlt pár évben hivatalosan már csak inverteres split klímákat lehet forgalmazni Magyarországon. Az inverteres klímák nagy előnye, hogy indításkor sokkal kisebb az áramfelvételük mint a régi ON/OFF-típusoknak. A háztartásokban  leginkább használt a 2,5-3,5 kW hűtő teljesítményű inverteres klímák maximális áramfelvétele nem haladja meg a 10 ampert, ezért ezeket is nyugodtan lehet villásdugóval csatlakoztatni a hálózatra.
Építkezésnél, lakásfelújításnál érdemes külön kismegszakítót tervezni a klímáknak.


Fázis - nulla érzékenység.

A villásdugóval felszerelt klímák egyértelműen nem fázisérzékenyek. A kültéri betápos légkondik sem érzékenyek a fázis-nulla felcserélésére, de ha van lehetőség, még villásdugó felszerelésénél is érdemes odafigyelni a helyes kötés sorrendre, hogy egy későbbi javítás/ karbantartás alkalmával ne növeljük egy óvatlanságból bekövetkező baleset esélyét.

Hűtőteljesítmény (kW) alapján meghatározott körülbelüli maximális áramigény (A) táblázat inverteres klímákhoz:


2,5 3,4 3,5 4 5,2 7,1 8 9,4 kW hűtő teljesítmény

7,5 9 9 10,5 12,5 18,5 14,5 19 Amper

Minden split klíma adattábláján (kültéri egység jobb oldalán) feltüntetik a maximális áramfelvételt valamint az áramigényét ami általánosan 1 fázis, 230-240v és 50Hz

Fogyasztás:
Sokan összekeverik a fogyasztást és a leadott teljesítményt amikor kW-okról beszélünk. A felvett kW/h töredéke a leadott kw-nak, kb az egyharmada.
Kikapcsolt állapotban 1w készenléti fogyasztással számolva évi 8,76 kw/h azaz kb. 300Ft költséggel számolhatunk.

Ide kattintva egy bővebb cikket olvashat a klímák elektromos bekötéséről.

Split klímákhoz díjmentesen igényelhető H tarifás mérő az áramszolgáltatótól. A megújuló energiából nyert fűtésre 30% kedvezményt biztosítanak a fűtési időszakban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések