Miért nem fűt a klíma?

2015.-óta, nem lehetett olyan split klímát kapni az EU-ban ami nem tud fűteni. A 2015 elötti ON/OFF klímáknak is a nagyobb része tudott már fűteni,
Így szűkítve a kört, hogy egyáltalán tud-e fűteni a klímája nézzük sorba a hibalehetőségeket.

 
 A fűtés beállítása:
Elnézést, de tényleg az alapoknál kell kezdeni.
A távirányító MODE, OPERATION, vagy SYSTEM gombja segítsével válassza ki a HEAT funkciót, és a hőfok állító gombok segítségével állítsa a kívánt hőfokot magasabbra, mint ami a helységben van.  Tessék hozzávenni, hogy a menyezet közelében mindig melegebb van 1-2°C-al
Pár percig (3-10) semmit nem fog csinálni a klíma, ez nem hiba, minden esetben így van, ha fűtésre kapcsolják.
Ha a ventilátor elindulása után 10 percel sem fúj értékelhetően meleget. Pontosabban közvetlenül a kifújó nyílásnál mérve minimum 30°C-t, akkor gond van:


  • Túl hideg van kint. Ha a klíma legalacsonyabb működési tartományánál hidegebb van kint. A védelmi automatika letilthat. Olcsóbb klímáknál gyakran előfordult a 2017. év elején, mikor -20°C alatti fagyok voltak.
  • Gázhiányos a rendszer. Valahol szivárgás van és elszökött a hűtőközeg. 
  • Poros a szűrő, ezért a ventilátor nem tudja rendesen keringetni a levegőt, a beltéri nem tudja leadni a hőjét. Egyszerűen mossa ki a szűrőket, akár vizesen is visszarakhatja, a ventilátor gyorsan megszárítja.
  • Koszos a beltéri hőcserélője, ventilátora. Ritka, de találkoztam olyan mocskos ventilátorral ahol a kosz átfedte a lapátok közötti 1-1,5cm távolságot. Olyan volt mint egy filc henger. Ehhez szakembert kell hívni.
  • Koszos a kültéri egység hőcserélője ezért leolvasztás után pillanatok alatt kifehéredik a jégtől. Szakember segítségét ajánlom.
  • Lejegesedett a kültéri egység és az automatikus leolvasztások már nem segítenek rajta. Kikapcsolás után langyos vízzel locsolva, le lehet olvasztani. Ha nehezen elérhető helyen van a gép, és  a külső hőmérséklet a klíma legalacsonyabb hűtési tartománya fölött van akkor kapcsol ja hűtésbe és járassa addig amíg eltűnik a jég a kondenzátorról (ez az a kék vagy fekete lamellás izé a kültéri bal oldalán és hátulján.) Ez a jégtömb állapot, 0°C körüli hőmérsékleten ónos esőben, vagy havazásnál szokott előfordulni.
  • A kültéri egység aljára szerelt kondenzvíz elvezető cső befagyott ezért a leolvasztások alkalmával a kondiról lefolyó olvadék víz szépen feltölti a kaszni alját. Ilyen esetben vagy leszedi a kondenzvíz elvezető csövet, vagy klímaszerelővel fűtőszálat szereltet bele.
Ha klímával fűt, vagy még csak érdeklődik a klímás fűtés iránt, akkor az alábbi oldal Önnek szól:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések