A klíma penészesedésének megelőzése

 A belül nyirkosan hagyott, kikapcsolt klíma akár hónapokig őrzi a nedvességet, ami biztosítja a baktériumok és penészgombák ideális életfeltételeit és szaporodását.



Nagyobb lehűlések előtt és nyár végén, amikor tudja, hogy hosszabb ideig nem használja hűtésre a klímát, érdemes jó alaposan kiszárítani kikapcsolás előtt.

A ventilátor üzemmódba (FAN) kapcsolt és a legnagyobb ventilátor sebességre állított készülék, 1-2 órai üzemmel, teljesen kiszárítja a beltéri egységet. A kevesebb mint 10 forint/óra fogyasztásért cserébe pedig növelhető a két klímatisztítás között eltelt idő.

Vigyázat! A szárítás (DRY) funkció a levegőt szárítja, nem a készüléket, használata közben ugyan úgy nedves lesz a beltéri egység mint hűtés (COOL) üzemmódban. A különbség annyi, hogy míg a hűtésnél szakaszos a páralecsapódás, addig a szárításnál folyamatos a kondenzáció van a hőcserélőn.

Bizonyos klímák távirányítóján külön gombja van az automatikus leszárításnak, mely minden kikapcsolás előtt néhány percig tovább járatja a beltéri egység ventilátorát. Ez egy nagyon hasznos funkció a klíma penészedésének megelőzésére.

A lakás penészedésének nincs köze a klímához, illetve a klíma penészedésének sincs köze a lakásban esetlegesen előforduló penészedéshez.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések