Klímatisztítás a Covid-19 idején, szolgáltatói tapasztalatok, két hónap után



A 2020 március 13.-i bejelentés nem ért váratlanul, kb. 1 nap hezitálás után úgy döntöttem, hogy most egy ideig nem dolgozunk. Kimondottan élveztem a hirtelen jött szabadságot, egy percig sem unatkoztam. Április első felében, már lehetett sejteni, hogy ez a helyzet, nem fog egyhamar megoldódni, tehát muszáj lesz alkalmazkodni a vírus szabta lehetőségekhez, hiszen szolgáltatóként nem hagyhatom cserben az ügyfeleimet, mert elveszítem őket.
Az ügyfeleim egy jelentős része veszélyeztetett, ezért a saját magam védelme, azért volt szükséges, hogy őket is ki tudjam szolgálni. Ezen a nyáron, nagyon sokat lesznek otthon, ebből kifolyólag sokkal többet fogják használják a klímákat. Most különösen fontos, hogy a koszos klímák, ne strapálják le az immunrendszerüket.
Húsvét után kezdtünk el dolgozni, odafigyelve, hogy ne hordjuk át egyik lakásból a másikba, az esetleges fertőzést. A már évek óta használt lábzsák mellett, amit a lakás küszöbe előtt veszünk fel, már a kapuban kesztyűt és maszkot vettünk fel.
Maszkot viselünk munka közben.
Az egész írás indítója a maszk. Óriási különbség van maszk és maszk között, mind védelemre, mind viselésre. A sebészi és a textil maszkok nem jelentenek 100%-os védelmet, pláne nem egy olyan kis légtérben, mint egy lakás, ahol ráadásul az ott lakók napi 24 órában tele prüszkölhetik és köhöghetik a saját életterüket, a nélkül, hogy a legkisebb illemszabályt is megszegnék. Otthon vannak.
Egy zárt tér levegőjébe került aeroszolt, azaz parányi lebegő vízcseppecskét, amit érkezésem előtt prüszköltek a szobába, bármikor letüdőzhetek. Következés képen, ha biztosra akarok menni komolyabb védelemre van szükségem. Márpedig én egy prémium, minőségű szolgáltatást nyújtok, tehát nincs megalkuvás semmilyen téren.
Szemüvegesként az első kilégzés után lepárásodott lencsékből tudom, hogy csak a cserélhető szűrős, profi, gumi maszkok nyújtanak valódi védelmet, a többi csak csökkenti a fertőzési kockázatot, illetve olyan jelzés értékkel bír, mint egy „Látod milyen jó fej vagyok?” feliratú kitűző.
Hamar kiderült, hogy ha becsületesen hordom a maszkot, akkor a nap végére teljesen kimerülök, megfájdul a fejem és a hátam. Sajnos a tünetek egy egész napos munka után, másnap is velem tartanak, így hetente maximum 3 napot lehet dolgozni. Tapasztalataim szerint, a szervezet több hét alatt sem edződik hozzá a viszontagságos terheléshez, inkább elhasználódik, így egyre fáradtabbak lettünk és egyre erősödtek a mellékhatások.
Végül két nappal ezelőtt beláttuk, hogy hosszú távon, ez elviselhetetlen és a lestrapált tüdőnket tálcán kínáljuk oda, az első erre járó hétköznapi bacilusnak, vagy vírusnak.
Azoknál az ügyfeleimnek, akik kérik, szívesen felvesszük a maszkot,  mielőtt a lakásába lépünk, de ezentúl nem vesszük kötelezőnek a maszk viselését olyan helyeken, ahol az nem elvárás.
Napi 1-2 óra maszkviselés, kisebb-nagyobb szünetekkel, kellemetlen, de még elviselhető, az egész napos maszkviselést viszont károsnak tartom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések