Klímaszerelési anyagok és megoldások feketelistája


Tegnap (2019.12.04.) az egyik legnagyobb hazai klíma forgalmazó cég, körlevélben értesítette partnereit, hogy a jövőben, a tömítő pasztával szerelt légkondikra nem vállal garanciát. A körlevél küldője a Plannig & Trading Kft a Midea és az MDV hazai disztributora és az LG egyik forgalmazója, tehát a fent említett márkák esetében garanciavesztéssel jár a Leak Lock használata.

Szakmai körökben régóta vitatott a menet ragasztó, tömítő paszták használata. Van aki szerint hasznos, van aki szerint felesleges, de abban mindenki egyetért, hogy ha nem elég körültekintően használják akkor a hűtőkörbe kerülve tönkreteheti a kompresszort vagy az adagoló szelepet.

Nem ez az első eset, hogy egy szerelési anyag feketelistára kerül, sajnos nem egységesek a feltételek a különböző disztribútorok és forgalmazók között, ezért nehezen kopnak ki a használatból a vitatott anyagok.

A különböző klíma forgalmazók által eddig garanciavesztéssel sújtott anyagok és megoldások:
  • A klímatisztítás elmaradása és a védő földelés hiánya minden klíma márka esetében garanciavesztéssel jár.
  • Alumínium csövezés
  • 3 méternél  rövidebb csövezés
  • Tömítő paszta használata a hollanderes kötésekhez
  • Az uralkodó széliránnyal szembefordított kültéri egység telepítés miatti garanciavesztést eddig csak a Daikin esetében hallottam, ahol egy ilyen esetet a bíróságig vitt a fogyasztó. A pert a gyártó nyerte.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések