Tényleg szárítja a klíma a levegőt?



Hűtés üzemmódban a klímán átkeringő levegőből kicsapódik a levegő páratartalmának egy része a gép belsejében,
ezt a kicsapódott párát más néven a kondenzvizet látjuk kicsöpögni a házak homlokzatán kilógatott kondenzcsöveken.

Igen, a klíma szárítja a levegőt hűtés közben, így a légkondik belseje folyamatosan nyirkos, a nyirkos felületeken sokkal könnyebben megtapad a kosz és ha már elegendő nyirkos kosz összegyűlt, akkor elindulhat a penészedés.
Ezért kell időnként kitisztítani a légkondikat.


A klímákból kifolyó kondenzvíz mennyisége sok mindentől függ, befolyásolja a levegő páratartalma, a helységben tartózkodók száma és az is, hogy milyen gyakran nyitogatják az ajtót.
Egy szerver szobában, ami nem túl nagy, állandóan megy a klíma és van, hogy napokig nem nyit be senki, hamar kiszárad a levegő és egy bizonyos pont alatt, megszűnik a páralecsapódás,
míg a napi 10-15 litert is meghaladhatja egy fodrászüzletbe, ahol sokan vannak, gyakran nyitogatják az ajtót,
tehát mindig jön be egy kis párás levegő, sőt a sok hajmosás miatt folyamatos a pára utánpótlás.

A klímás fűtésről is hallottam már, hogy szárítja a levegőt, ez viszont nem igaz, fűtési üzemben nincs páralecsapódás a beltéri egységben.
Úgy képzelje el, mintha a radiátor mögé tenne egy ventilátort.
A légmozgás miatt sokkal nagyobb lesz a levegő párafelvétele, tehát a felmosott padlót, a falat, vagy a kiteregetett ruhát gyorsabban szárítja a klíma mint a radiátoros fűtés, de ezáltal a levegőben több lesz a pára, nem kevesebb.



Minden klímában van szárító üzemmód (DRY), ami a hűtéshez hasonlóan működik,
csak itt a vezérlés, a hőcserélőt nem hűti le annyira és a ventilátort is alacsony fordulatszámon üzemelteti. Sokan használják ezt az üzemmódot hűtés helyett, mert komfortosabb, nincs jeges huzat, kisebb a megfázás esélye.
Persze lehet használni hűtés helyett, hiszen a klíma egy komfort berendezés, ami fontos, hogy kényelmes legyen, azt azonban érdemes tudni erről az üzemmódról, hogy így sokkal gyorsabban koszolódik és akár egy év alatt is bepenészedik a klíma.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések