2019-től változik a split klímák hűtőközege.


A klímákban lévő hűtőközeg, amit köznapi nyelven csak gáznak hívunk, a évek óta cserélődik. A folyamat lényege a környezetvédelem, pontosabban az ózonpajzs rombolásának megszüntetése, majd az üvegházhatás erősödésének csökkentése. A régi hűtőközegek mint például a köztudatban elterjedt freon, nagymértékben hozzájárultak az ózonlyuk kialakulásához, az éppen most kifutó R410a már egyáltalán nem bántja az ózont, viszont még jelentősen hozzájárul az üvegház hatás kialakulásához.
A hűtőközegek üvegházhatást növelő képességét, a széndioxidhoz viszonyítva határozzák meg, egy GWP-nek (globális felmelegedési potenciál) nevezett értékszám segítségével.



A split klímák területén zajló jelenlegi váltást, néhány gyártó már évekkel ezelőtt elkezdte, de csak 2018-tól mondhatjuk, hogy szinte az összes klíma márka új modellje, már R32-vel kerül a piacra. 2019-ben várhatóan, már csak a kifutó modellek találunk R410a-val töltve. 

Az R32 tulajdonságai.


Az új sztenderd gáz sokkal alkalmasabbá teszi fűtésre a légkondikat. A klímás fűtés érzékeny pontja az alacsony külső hőmérséklet, ami az eddigi R410a-val működő gépekkel elérhető átlag -15°C-ról, az R32-vel kb. -25°C-ra süllyedt.
Az új gáz egyik vitatott tulajdonsága, hogy éghető. Tekintve, hogy a háztartási hűtőgépekben régóta használatos izobután gáz (R600a) annak ellenére, hogy kimondottan robbanásveszélyes, eddig nem sok gondot okozott, így valószínűleg az R32-vel is hamar megbarátkoznak még a szkeptikusok is.
A hűtőközeg és ez által a klímák környezetkímélő fejlődése továbbra sem áll meg.  A jelenleg látható, legtávolabbi cél, a széndioxid (CO2) általános használata lesz. A CO2 mint hűtőközeg az ipari hűtéstechnikában nem újdonság, de a lakossági alkalmazása még további fejlesztéseket igényel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések