WiFi a klímában

A múlt héten elutaztunk pár napra pihenni, 3-6 nap között terveztük, most van időnk, ezért addig maradunk ameddig jól esik. Február lévén intenzíven megy otthon a klímás fűtés. A négyből kettőt kikapcsoltam, kettőt levettem 17°C-ra, azok is csak nappal fűtöttek az időzítőjük beállítása szerint.
Egyáltalán nem volt gond, hogy hideg lakásba jövünk haza, mert a négyből, három klíma WIFi-s.
Indulás előtti napon 20°C-ra állítottam két klímát, a hazaindulás reggelén, pedig 22°C-ra kapcsoltam mind a három WiFi-s légkondit. Mire hazajöttünk, olyan volt a lakás hőmérséklete, mint mikor elmentünk.
Csak ezért nyilván nem éri meg kifizetni a WiFi felárát, de sok olyan terület van ahol gyakrabban hasznát lehet venni a távvezérlésnek. Nyaralók, üzletek, irodák, akár heti szinten is használhatják a távvezérlést, hiszen egy munkahelyen péntek délután nyugodtan lejjebb állíthatják a fűtést, ha azt vasárnap este otthonról vissza tudják kapcsolni. Nagyon kevés klímát lehet heti programmal vezérelni, a legtöbb időzítő 24 órás, így legfeljebb csak ismételni tudják a programot. Egy egész télre vetítve számottevő összeget lehet megspórolni a hétvégi fűtésen, úgy hogy ez nem jár semmilyen kellemetlenséggel hétfő reggelenként.



Szinte minden klíma márkának van már WiFi-s modellje, akár opcionálisan is választható, utólag csatolható stick-el.

Kétféle képen lehet használni a WiFi vezérlést.

Offline módban a telefon közvetlenül a légkondival van kapcsolatban mint egy távirányító, csak éppen nem infra sugarakkal kommunikál, így jóval nagyobb a hatósugara.
Online módban a klíma routeren keresztül társalog a telefonnal, így mind a klímának, mind a telefonnak internet elérésre van szüksége.

Eddig a Midea és a Gree WiFi vezérlését volt szerencsém használni, a Greet egy kicsit stabilabbnak éreztem, a Midea pedig kijelzi az aktuális külső és belső hőmérsékleteket amit hasznosnak tartok. Egyik sem tökéletes, de mind a kettő használható.

A WiFi használatához telepítenie kell a telefonjára a klíma gyártója által megadott applikációt.
E-mail címet kell majd megadnia, és egy jelszót kell kitalálnia mellé amivel majd később beléphet a rendszerbe. Ezt célszerű lejegyezni egy esetleges telefon váltás alkalmával jól fog jönni.
A telefont a klímát és a routert a gyártó által megadott leírás alapján tudja párosítani, egész érthető használati utasításokkal volt eddig dolgom. Minden esetre szerencsésebb, ha megkéri rá a  telepítést végző klímaszerelőt, hogy ezt is intézze el, neki nagyobb rutinjának kellene lennie ebben is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések