Az SCOP a múlté, avagy klímaválasztás nehezített pályán

A tavalyi -főként kínai- klíma katalógusokban megjelent az SCOP azaz a szezonális fűtési hatásfokot mutató szám duplázása. Enyhébb és még enyhébb hőfokra is megadják, sőt van aki nem is vesződik a duplázással egyszerűen csak a jobb értéket közli a publikummal.
Fantasztikusan, csodálatosan, szuppper jó értékekről olvashatunk. Nem győzők csodálkozni, hogy ugyan abból a gyárból kikerülő két légkondiból a 160eFt-os modell 25%-al jobb hatásfokkal fűt, mint a 210eFt-os modell.
Hűtési üzemben sem mindegy, de tapasztalatok a légkondis fűtésről döntő kérdés lehet a fogyasztás.
Mostanában, egy nagy hazai klímaforgalmazó cég előadásán hallottam, hogy a katalógusok SCOP értékeit nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk. Szomorú, hogy a hazai és az EU szabályozások ezt megengedik. Vajon mit védhet a klímavédelmi hatóság (NKVH) és a fogyasztóvédelem (NFH)?

A betűjeles energia osztály besorolás eddig is rendkívül csalóka volt: 


Ha jobban megnézzük, akkor kiderül, hogy két A+ besorolású klíma között 15%-os különbség is lehet a fűtési hatásfokban.
A webáruházak előszeretettel használják a nagyon meggyőző A++++++ jelzéseket. Egyébként B besorolású klímát egyáltalán nem lehet kapni, de már a sima A is ritka.

Tavaly ősszel hallottam a rádióban, hogy már szinte minden elektronikai cikk A és A++++ besorolású, ezért újra kalibrálják a műszaki cikkek energiahatékonyságát jelző energiacímkéket és 2019 második felében újra G-től A-ig lesznek értékelve a fogyasztási adatok.

Ezek után nézzünk meg egy gagyi, áruházi klíma "műszaki adatlapját" amit egy -láthatóan elismert- webshopból másoltam ki:

Az első sor felesleges mert 2015-óta az EU-ban csak inverteres klímákat lehet forgalmazni.
A második és a harmadik sor rendben van legalább a teljesítményét tudjuk.
A harmadik sor szerint az SCOP valahol 4,6 és 5,1 között van, ezt nem kötik az orrunkra, de azért sejtjük, hogy melyikhez áll közelebb
A negyedik sor pedig valóban a beltéri egység zajszintje a legkisebb ventilátor fokozaton.

Nehéz ilyen adatok alapján klímát választani,  nem is ajánlom senkinek. Persze érdemes körülnézni a neten vásárlás előtt, de csak attól a klímaszerelőtől szabad vásárolni, aki fel is fogja szerelni a légkondit, mert ő fogja -neki kell- vállalni a garanciális javítást.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések