Miért nem hűt a klíma?

Három csoportba oszthatjuk a lehetséges hibaforrásokat:


Gázhiány:

Szerelési, vagy gyári hiba miatt részben vagy teljesen elszökött a hűtőközeg a rendszerből. A még nem teljes gázhiány -mikor még kb. a hűtőközeg fele megvan- a beltéri egység csöpögésével jár, ilyenkor a kültéri egység csonkjai is jegesednek.  Nagyon gyakori kivitelezési hiba a kültéri vagy a beltéri egység hollanderes kötésénél, azaz a gép és a cső találkozásánál. Általában olajkihordás jelöli a szivárgás helyét.
Egy sima gáztöltés nem oldja meg a problémát, mert, ha nem javítják ki a szivárgás helyét, akkor ugyan úgy el fog tűnni belőle a hűtőközeg, ami nem csak drága, de rendkívül környezetszennyező is. Garanciális időszakon belül ezt a hibát a kivitelezőnek térítés mentesen kell orvosolnia.

Koszos a klíma:

A légkondik kültéri és beltéri egységei oly mértékben el tudnak koszolódni, hogy már nem tudják magukon átkeringetni a levegőt, ezért tudják leadni a hőjüket. Előfordul, hogy elég csak a beltéri egység szűrőit kitisztítani, ha viszont ez nem oldja meg a problémát, akkor ki kell mosni a klímát. A klímatisztító sprayvel befújás és az ózonos fertőtlenítés ezen nem segítenek.

Emberi beavatkozás.

Valakit zavart a beltéri egység huzata és kézzel becsukta vagy majdnem teljesen becsukta a légterelő lapátot. Az irodai klímák csöpögésének gyakran ez az oka.
Valamit nekitámasztottak a kültéri egység hátuljának, vagy közvetlenül elé pakoltak. Teraszra, erkélyre, udvarra telepített klímáknál szokott előfordulni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések