Milyen állatok másznak a klímába?

A klímát némely rovar nagyon vonzó búvóhelynek tartja, a nagyobbacska állatkák pedig csak ritkán és véletlenül kerülnek bele, de kétség kívül ez utóbbi sokkal érdekesebb tud lenni.

Az első számú célpont, a kondenzvíz elvezető cső külső vége. A leggyakrabban a darazsak rakják bele a petéiket. Sárból kis fészket építenek a petéknek, ami teljesen eldugítja a kondenzcső végét, és a víz jobb híján a beltéri egységből  a padlóra folyik



A kondenzcső lakói lehetnek még a pókok és ősszel, a hideg elől menekülő vándorpoloskák, akik végigmászva a cső belsejében önzetlenül osztoznak velünk a lakótérben.



A beltéri egységbe a lakás felől csak pókok és rovarok szoktak kerülni, de csak ritkábban, mert a lakás többi része izgalmasabb számukra.

Nagyon ritkán, általában kivitelezési hiba folytán, melegvérűek is kerülnek a beltéri egységbe, de ezek minden esetben a klíma csöveit kivezető lyukon keresztül kerülnek be a beltéri egység hátlapja alá. Ezért a csövek falon átvezető furatát mindig be kell tömíteni.

Egy ügyfelem új lakásba költözéskor az ott felszerelt klímát is megvette a lakással együtt. Egyszer valami furcsa neszezésre lett figyelmes. Kiderült, hogy egy kisegér a hideg tél elől bemászott a 4-5m hosszú kábelcsatornán és kicsit megrágta a csövek szigetelését. Szerencsére nem okozott jelentős kárt az egér. A lyuk be lett tapasztva és ezzel megoldódott a probléma.

Egyszer madártollat találtam a klímában. Az ügyfelem, arra panaszkodott, hogy madárkaka potyog a légkondijából. Nem akartam elhinni. Miután a tisztítás miatt leszereltem a gép burkolatát, kiderült, hogy a csövezésnek túl nagy átmérőjű lyukat fúrtak és mivel nem tömítette, egy madár odúnak használta.

Kollégám mesélte, egy ügyfele, azzal a reklamációval, hívta fel, hogy denevér költözött az ő általa telepített légkondicionálóba. Nagyon elcsodálkozott, mert mindig körültekintően dolgozik és nem követ el ilyen alapvető hibákat. A helyszínen kiderült, hogy ő valóban betömte a lyukat kívülről, csakhogy a ház hungarocellel volt szigetelve és a hungarocellt olyan nagy malter pogácsákkal ragasztották a falra, hogy a szélein lezáratlan szigetelés alá bemászott denevér mászkálni tudott a régi vakolat és a szigetelés között. Így találta meg a klíma furatát és így jutott a gép belsejébe.

Minden idők rekordja egy kb. 3m magasan lévő kültéri egységben talált döglött vakond volt. Nyilván nem magától került oda. Valószínűleg oda rejtette egy menyét, aki ezzel akarta meglepni a menyét :)

A háziállatok jelenlétükkel is hatással vannak a klíma működésére, a bundás állatok szőre és a madarak tolla mind befolyásolják a klíma koszolódását. Tapasztalataim szerint, azokban a háztartásokban, ahol kisállatot tartanak hamarabb penészedik be a klíma.




Megjegyzések

  1. A kondenzviz kivezeto cső végére hol lehet szűrőt vásárolni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://legkonditisztitas.hu/klima-tisztitas-arak.html

      Törlés
  2. Citizen Eco Drive Titanium Watch - Titha Art
    › blog › citizen-eco-drive-ti croc titanium flat iron › blog › citizen-eco-drive-ti 2 days ago — 2 days hypoallergenic titanium earrings ago The Titha Art Series has created the Citizen titanium element Eco Drive Titanium watch with an advanced, ultra-precision micro hair trimmer control system. With titanium lug nuts all the

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések