A klímatisztítás hiányának következményei.

Mi baja lehet egy koszos klímának?


Fázisokra bontva próbálom bemutatni a karbantartás hiányát a klíma beltéri egységén. Természetesen a koszolódás ideje nagyban függ a használat gyakoriságától, a környezeti levegő minőségétől, a bejárati ajtó nyitogatásának gyakoriságától és a helységben végzett tevékenységektől. Ezért nem lehet pontosan meghatározni, sem évekre, sem üzemórára, hogy az alábbi stádiumok közül melyik, mikor következik be.


-Eleinte finom por rakódik le a szűrőkre és a burkolatra, ez teljesen természetes, nem árt senkinek.

-Kívül vastagszik a por réteg, belül a nedves alkatrészeken egy nagyon vékony de már észrevehető por és korom lerakódás kezdődik. Eddig simán el lehet jutni egy szezon használat után, még akkor is ha nem a koszos levegőjű belvárosban élünk.

A ventilátor bal oldala magasnyomású mosóval lett tisztítva.


-A belső alkatrészek egyre sötétebb árnyalatra színeződnek, a felületükre már rajzolni is lehet.

A ventilátor alatti légterelő felület "koszos"


-A belső elkoszolódás olyan nagy, hogy a gombák és penészek képesek megtelepedni a műanyag felületeken.

A belső alkatrészeken megjelent a penész.

-A szűrő annyira elkoszolódik, hogy lefojtja a ventilátort, ezért az kevesebb levegőt szállít, tehát romlik a hatásfok. Két három év után, használattól és a levegő minőségétől függően el lehet érni ezt az állapotot, ilyenkor már szagokat is lehet érezni, határozottan büdös a klíma.  

A szűrő olyan vastagon poros, hogy a levegő áramlását gátolja.




-Végül, a ventilátoron annyira elszaporodik a penész, hogy teljesen lefedi a felületét és már alig képes szállítani a levegőt, illetve a hőcserélőn is szemmel láthatóan megjelennek a gombák.



Szerencsére nagyon ritkán találkozok az utóbbi állapottal, háztartási körülmények között ehhez 6-8 év kell, üzletekben hamarabb, de konyhákon és magasabb páratartalmú helyeken (pl. virág bolt) sokkal hamarabb akár 2-3 év alatt is bekövetkezhet. Ilyenkor már komoly gondok vannak a hűtő teljesítménnyel is, mivel nem képes hőt felvenni a beltéri klíma. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések