Ha a klímás utazik...

...attól még klímás marad.

Nem tudom másoknál ez hogy van, de ha nyaralni megyek és átkapcsolok pihenő üzemmódba, attól még nem változik meg az érdeklődési köröm, középkori városka ide vagy oda, az antik szépségek között is észreveszem a szakmámba vágó dolgokat. Persze ennek örülök, hiszen a sok érdekességnél a még több érdekesség sokkal jobb.

Például ezen a képen vajon hol a klíma?


Na hát erről van szó, gyönyörű kovácsoltvasak, íves, stukkós ajtó, lépcsős utcácska, antik hangulat, kellemes ránézni, sőt feltételezhetően az egész környék ilyen, tehát van látnivalója a városnéző turistának. 
De balra lent a rács mögött...


...ott van eldugva a légkondi és nem tudom nem észrevenni.

Úgy látszik, hogy a táj, az építészet, a gasztronómia, a helyi szokások és az ott élő emberek megismerése mellett van még más mód is arra, hogy képet alkossunk távoli helyekről.
No hát csapjunk bele, Olaszországban járunk Rómától 150km-re délre, a Tirrén-tenger partján fekvő Gaeta városban.
A mediterrán égöv, és a magasabb életszínvonal miatt itt pár évvel korábban kezdtek elterjedni a légkondicionálók, így sokkal több régebbi klímát lehet látni mint itthon.

A képen látható klímának kirothadt az alja, a lyukon átférne a kezem.


Itthon nagyon gyakori, hogy kivezetik a klíma cseppvizét a járda fölé és a járókelők fejére csöpög a kondenzvíz. Kellemetlen. Az olaszoknál is látni ilyet, csak ritkábban. Az enyhébb éghajlat miatt többet használják fűtésre, fűtési üzemmódban viszont kint keletkezik kondenzvíz amit szintén nem hagynak kicsöpögni, hanem bevezetik a csatornába ez nagyon szimpatikus eljárás, hiszen ha nyáron kellemetlen a nyakunkba cseppenő hideg víz akkor télen sokkal bosszantóbb.


A fenti képen látható, hogy mind a három klíma cseppvize el van vezetve, senki fejére nem csöpög semmi, sem a kültéri sem a beltéri egységekből. Azért persze nem lehet nem észrevenni, hogy mennyire igénytelenül vannak felszerelve, mind a csövezést, mind az elhelyezést tekintve. Általában elmondható, hogy az esztétikus szerelés dolgában itthon sokkal jobb a helyzet.


Nálunk teljesen általános, hogy kivezetik a beltéri kondenzvizét, itt viszont még a kültéri cseppvizét sem hagyják az utcára csepegni.



A sok régi csúnyán szerelt rozsdahalom mellett azért néha lehetett látni egy két igényesebb megoldást is.


Az épülettel egyforma színre festett klíma.


Végezetül egy kis érdekesség szintén épületgépészeti területről. 2016. január elsejétől tovább szigorodik a hazai gázkazánok telepítésének lehetősége. Csak kondenzációs kazánt engedélyeznek a hozzá való turbó kéménnyel. Eddig is szigorúan szabályozták a gázkészülékek és a kémények szerelését, és az Olaszországban látottak alapján már most is nagy a kontraszt. Az alábbi képeket elnézve elgondolkoztató, hogy tényleg ilyen szigorúnak kell lenni itthon?   


Közvetlenül az ablak fölött kivezetett turbókémények. Képzeljük el, hogy mi történik amikor anyu kinyitja az ablakot, hogy szellőztessen, apu meg elmegy zuhanyozni és bekapcsol az átfolyós vízmelegítő. Nem követendő példa.


Az erkélyre kirakott gázkazán Görögországban és Olaszországban is teljesen általános jelenség, na nem mintha szeretném itthon is ezt nézegetni, de azért biztos lehetne köztes megoldást találni.

Összefoglalva:

- Esztétikailag jobbak a hazai klíma szerelők, annak ellenére, hogy itthon is sok az igénytelen, házfalon kívüli csőszerelés.Itthon kevesebb a rozsdás légkondi a házfalakon. A gázkészülékekre vonatkozó szabványaink igaz, hogy túl szigorúak, de legalább vannak.

- Az Olaszok sokkal inkább tekintettel vannak a járókelők fejére csöpögtetésben, -ami igen meglepő a viselkedésüket megismerve,-  nem sokat vacakolnak a szabályokkal és szabványokkal ami nem biztos, hogy jó, de az biztos, hogy sokkal kisebb véráldozat náluk egy fűtés korszerűsítés mint itthon.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések