Mitől csöpög a klíma?

Mindig akkor csöpög a klíma amikor a legnagyobb szükség lenne rá.


Eldugult a kondenzvíz elvezető cső

Ez a leggyakoribb oka a csöpögésnek. Néhány rovar, főleg a darazsak, szívesen építenek fészket egy ilyen kis csőben, képesek 5-10 cm hosszú sárdugót is összehordani a kondenzvíz elvezető cső külső végén. Egy pálcika, vagy csavarhúzó segítségével ki lehet piszkálni, ha nincs túl mélyen. Ha egy szűrőt rak a kondenzcső végére akkor megelőzhetőek az ilyen esetek. A kondenzcső végére rakott szúnyoghálót nem javaslom, mivel pár év alatt eldugulhat a kondenzvíz által kihordott kosztól.
Ide kattintva talál megfelelő rovarvédő rácsot.


Előfordulhat, hogy a klíma olyan mennyiségű koszt szedett össze a levegőből, hogy az iszap formájában lerakódott a kondenzcső egy   kevésbé lejtős vagy kontrás, azaz visszafelé lejtő részén és eltömíttette azt.

Falba épített golyós bűzzáraknál előfordulhat, hogy elkoszolódott, vagy beragadt a golyója (Jobboldali képen a jobb  felső sarokban úszik a kis fehér golyó)
A bűzzáraknál előfordulhat még egy eset amit sokan figyelmen kívül hagynak. A jobboldali falbontás is ennek az áldozata. A golyós bűzzár feletti kb. 80 cm magas vízoszlop a 20 mm-es csőben olyan felületi feszültséggel rendelkezik, ami összeadva a csatornarendszer belső nyomásával képtelen volt a bűzzár 4-5 cm magas szifonján átfolyni, lassacskán ugyan átszivárgott, de ez kevés volt mert a klíma úgy folyt, hogy szétáztatta a padlót.
A kivitelező vízvezeték szerelővel együtt bontottuk ki a falat, nem akart hinni a szemének. Legalább két méter függőleges cső legyen a bűzzár és a klíma között.


Gázhiányos a klíma

Jegesedik a beltéri hőcserélője, ebben az esetben kevésbé hűt a készülék fűteni pedig még kevésbé képes. A jégréteg alkalmanként annyira képes megvastagodni, hogy kikandikál a burkolat alól. Az olvadás/ újrafagyás ciklusok váltakozása miatt időnként csöpög a víz a klímából. A gázhiányt könnyű pótolni, de nem szabad elfeledkezni a gázhiány okának felderítéséről sem. A split klímák gázhiánya nem olyan természetes mint az autóklímák rendszeres gáztöltési igénye. Egy jól összerakott, hibátlan rendszer, évi egyszeri karbantartással, akár 15 évig is működőképes lehet anélkül, hogy egyszer is gázt keljen tölteni bele.


Valami belekerült a lamellázat és a szűrő közé ami kivezeti a vizet

Vannak olyan szárnyas rovarok, melyek szívesen választják végső nyughelyül a klíma belsejét.


Szivattyú hibák

Egyes készülékekben mint a mennyezeti klímákban beépített szivattyú gondoskodik a kondenzvíz elvezetéséről, de az oldalfali készülékeknél is előfordul, hogy más megoldás nem lévén szivattyú segítségét veszik igénybe. A szivattyúk élettartama többnyire rövidebb mint a klímáké, ráadásul a vékonyka mipolán csövük könnyen eldugulhat.

Kivitelezési hiba

Sajnos ezzel a problémával is gyakran találkozom. A kondenzcső kialakítása nem megfelelő, lassan elszivárog a víz, de magas páratartalomnál  már nem képes elvezetni a hőcserélőn kicsapódott nagyobb mennyiségű vizet. Néha csak pár év után jön elő ez a hiba.
Hosszú vízszintes elvezetésnél csak merev csövet szabad használni és méterenként legalább 3cm lejtést kell adni a csőnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések