Karbantartás - a csövek szigetelése

A klíma csövek szigetelésének karbantartása.



A klíma kalorikus csövei,  legyen a kültéri egység  a homlokzaton, erkélyen, vagy a tetőn, több-kevesebb szakaszt a szabadban tesznek meg, ezért a nagyobb hőveszteség és a páralecsapódás elkerülése miatt hőszigeteléssel kell ellátni őket.
A szigetelések sajnos nem örök életűek így időnként, némi karbantartást, pótlást igényelnek. Elsősorban a nap UV sugárzása porlasztja el a habosított műanyagokat.


Míg régebben szinte csak a ronda fekete, a naptól szétporladó szigeteléseket lehetett látni, ma már többféle anyaggal dolgozhatunk, sőt vannak UV álló bevonattal rendelkező szigetelések is. De az UV sugárzás ellen leghatékonyabban az öntapadó alumínium szalag segítségével védekezhetünk.
Az alu szalagot viszont nagyon szeretik a szarkák, homlokzatokon még nem láttam hogy bántották volna, de a lapos tetőkön rendszeresen szétcincálják. Illetve a ráülő madarak körme beszakítja a a belül puha szigetelés héját és így szép lassan elrongyolódik az anyaga.  

A szigetelés hiánya rövidebb szakaszokon még inkább csak esztétikai probléma, de a hosszabb, szigetelés nélküli cső szakaszok jelentősen visszavethetik a légkondicionáló teljesítményét, ráadásul a vörösréz feketére oxidálódik, így  jobban szívja a nap melegét.

A szigeteletlen, hideg csövön lecsapódik a pára amit a cső, a megmaradt szigetelés alatt bevezethet a beltéri légkondicionáló alá, így áztathatja a falat. Az alsó képen látni ahogy a szigeteletlen, hideg rézcsövön csillog a kicsapódott pára, vagy ahogy mondani szokás "izzad a cső." 

A lejjebb látható képen legalább 3 métert mennek szabadon, szigeteletlenül a csövek és mivel. a 3. emelet magasságában van, az a büntetése az igénytelen homlokzati csövezésnek, hogy csak rendkívül költségesen, alpinista segítségével lehet javíttatni.

A legoptimálisabb megoldás az, ha a csövezés a klíma mögött, vagy annak közvetlen közelében lép ki a falból és tekintet nélkül, hogy UV álló vagy sem leragasztjuk alumínium szalaggal, vagy lefestjük. Így a csövezés védve lesz az időjárás viszontagságaitól és a homlokzatot sem csúfítja.
Azoknál a klímáknál amiket rendszeresen szeretnénk fűtésre is használni, érdemes dupla szigetelést rakni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések