Mitől hangos a klíma?

Miért zörög a klíma és mit lehet ellene tenni?


A beltéri hangjai:

Recsegő hang pár perccel az indulás után.

Főleg régebbi klímáknál fordul elő, a műanyag kaszni recseg a hőtágulás következtében, sajnos ez ellen nincs mit tenni.

Recsegés, ropogás, esetleg motorhang (zúgás) indításkor és kikapcsoláskor.

A légterelő lapát darabosan mozog mert feszül, vagy akad valamiben. Megpróbálkozhatunk zsírozással, ha ez nem vezet eredményre akkor kipróbálhatjuk mennyire zavaró ha kiszereljük a légterelő lapátot, vagy kikötjük a lapátot mozgató motort és fix beállítással használjuk.Természetesen elektromosan kötjük ki, nem pedig egy madzaggal :)

Szélhang - szél zúgás.

Magas fordulatszámon pörgetett ventilátor velejárója, a legegyszerűbb megoldás alacsonyabb fokozatra állítani a távirányító FAN feliratú gombja segítségével. Ha ez nem megoldható mert mindig a legmagasabb fordulaton kívánja üzemeltetni a klímát akkor lehet próbálkozni a vízszintes és függőleges légterelők eltávolításával.
Szélzajt okozhat még a nagyon elkoszolódott szűrő is, ilyenkor eljött az ideje a klíma tisztításnak.

Egyéb zizegés, berregés.

A ventilátorról leesett a centírozó lapocska, esetleg elállítódott a tengelye -főleg karbantartás után fordulhat elő,- vagy kezdi megadni magát a ventilátor motorja.

"Surlódó" hang.

Olyan mint mikor felforr a víz az elektromos teafőzőben. Rövidre fogva ez a hűtőközeg hangja ami kompresszor indítás után eléri a beltéri egységet.

A kültéri hangjai:

Morajlás a fal belső oldalán.

A legtöbb hangos klíma elsősorban a rezgése által okoz zajokat, mert a kompresszor, a konzolon keresztül átadja a rezgést a falnak, vagy ha tetőre van szerelve a kültéri akkor a tetőszerkezetnek (ez gyakori.) A klíma talpai alá szerelt gumibakokkal nagyban segíthetünk ezen a bajon.

A gumi alátét akármilyen vastag is nem azonos a gumibakkal.

A gumialátétnél a talprögzítő csavar képes átadni a rezgést a konzolnak, míg a gumitestet két külön csavar végei közé vulkanizált gumibaknál van egy rugalmas réteg a a talp és a konzol között.

Csörgés zörgés.

A kültériben lévő csövek közül az egyik rezgés közben hozzáér a kasznihoz ami felerősíti a csörgést. Néha elég ha rácsapunk az oldalára -"Az ütés mindennek használ" régi kontár szakkifejezés,- de általában le kell venni a kaszni egy részét és vissza kell hajlítani az eltorzult alkatrészt.

Kereplő hang.

Hozzáér valami vékony gally a ventilátor lapátjához, ideje a karbantartásnak.

Nagyon zajos a ventilátor.

Eltömődött a hőcserélő ezért erőlködik a ventilátor, ki kell tisztíttatni a kültérit.

Cicergés, csikorgás.


A kompresszor, vagy a ventilátor készül megadni magát.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések