Légkondicionálótól kapható betegségek

A légkondicionálóktól kizárólag a helytelen használat és az üzemeltetői hanyagság következtében lehet megbetegedni.


Túlhűtés: megfázás

A hűtés hőfokát elsősorban a kinti hőmérséklethez igazítjuk, mert a hirtelen túl nagy hőmérséklet változás esetén könnyen megfázhatunk. A sűrű ki-be járkálásnál nehezen vesszük észre a felhevült szervezetünknek elsőként jóleső hűs levegő később kellemetlen hidegségét. Ellentétben a téli felöltözés és levetkőzéssel, nyáron  az állandó ki és bejárkálásnál nem szokás odafigyelni az öltözködésre, pedig ugyan olyan fontos lenne.
A meleg utcákról a hűs üzletekbe betérő vásárlók nincsenek meleg ruhákkal felkészülve a sok esetben rendszeresen előforduló túlhűtött boltokra. Senki nem hord magával kardigánt 30°C felett, pedig sajnos vásárláskor sok helyen jó hasznát lehetne venni.
A légkondicionálót soha ne állítsa 5°C-nál alacsonyabbra a kinti hőmérséklethez képest.

Huzat: ízületi gyulladás

A helység hűtését legyen türelme kivárni, igaz, hogy a klíma ventilátorának a huzatában sokkal hűvösebbnek érezzük a levegőt -egyébként az is- de ez könnyen megfázáshoz, ízületi gyulladáshoz vezet, nem a hőérzetünket kell kezelnünk, hanem le kell hűtenünk a teret. A gyerekek képesek hosszasan beállni a ventilátor huzatába, ezért a légterelő lapátot lehetőleg a legmagasabb kifúvási állapotba kell állítani.

Tisztítás hiánya: legionellosis, pontiac-láz, aspergiliosis

A rendszeres klíma karbantartással nem csak a légkondicionálók élettartamát növeljük meg. A belsejükben lévő elkoszolódott, nedves környezet ideális élet feltételeket biztosít penészek, az aspergillus és más gombák, valamint a legionella baktériumok számára.
Légiós betegséget, pontiac lázat, vagy gombás fertőzést kaphatunk ha nem fordítunk rá kellő figyelmet.
Minimum évente egyszer illik alaposan kitisztíttatni a  beltéri klímát.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések