Általában használt klíma fajták

Lássuk, hány fajta légkondit használunk.


Split klímák

Split rendszerű klímának nevezzük amikor a különválasztott kültéri és beltéri egység között hűtőközeg, köznapi nevén gáz szállítja a hőt. Ez a legelterjedtebb klíma rendszer a lakásokban, családi házakban és kisebb irodákban.
A split klímáknak az alábbi típusait használhatjuk::

-oldalfali klíma

A legelterjedtebb típusú split klíma, általában valamivel a mennyezet alá szokás szerelni, de ez nagyban függ a belmagasságtól is.

-kazettás, mennyezetbe szerelhető klíma

Irodákban, üzletekben találkozhatunk vele, kimondottan kazettás álmennyezetbe tervezték. 

-mennyezeti süllyesztett klíma

Gipszkarton álmennyezetbe süllyeszthető, hátránya, hogy a kondenzvíz elvezetését csak szivattyúval lehet megoldani a hibaforrás lehet.


-mennyezeti - parapet klíma


Mennyezetre, vagy falra szerelhető, általában ablak alá szokták rakni. Ritkán használják háztartásokban.

-légcsatornázható klíma

Álmennyezet fölé, vagy padlástérbe telepítik, hőszigetelt csöveken szívja és fújja a levegőt, egyszerre több helységet is képes kiszolgálni. Előnye, hogy a készülék teljesen el van rejtve a szemünk elől, kizárólag az anemosztátokat -légbeömlő és elszívó rácsokat- lehet látni a mennyezeten. 



Ablak klíma

Monoblock azaz nincs külön kültéri és a beltéri egysége, egybe van szerelve. Nagyrészt kilóg az épületből, belül csak a kezelőfelületet, a beszívó rácsot és a kifúvó légterelőit látjuk. Előnye, hogy kicsi és nem igényel különösebb szakértelmet a beszerelése. Hátránya, hogy kevésbé gazdaságos mint a split rendszer és általában hangos.


Mobil klíma

Rendkívül gazdaságtalan és iszonyú hangos. Szintén monoblock mint az ablakklímák, de itt az egész készülék a lakásban van kb. mint egy szieszta gázmelegítő. Két és egycsöves verziója ismert, bár mostanában csak az egycsövessel lehet találkozni. A kétcsöves változat kültéri levegővel hűti a kondezátorát, míg az egycsöves a hűtendő helység levegőjét szivattyúzza ki erre a célra.
Nem mellékes, hogy a kb 10cm átmérőjű harmonika felületű flexibilis kifúvó cső kb. 1 métert megy a mobilklíma aljától az ablakig (lásd a képen) azaz 1m + a redők x  12cm x 3,14 = közel fél négyzetméter 50°c-os fűtőtest. Megéri?


Fan coil

Folyadékhűtőre kötött ventilátoros hőcserélő, nagyobb rendszerekben használják de akár átkeringethetjük rajta a kútvizet is, mivel gáz helyett vízzel szállítja a hőt (hideget, meleget.) Mennyezeti, parapet és kazettás kivitelben szokott előfordulni.


VRF / VRV rendszer

Nagyobb rendszer, melyben gáz szállítja a hőt, képes lehet két beltéri egységben egyidejűleg hűteni és fűteni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések